Domoznanska zbirka

Zbirke Domoznanska zbirka

Zbirka je plod dolgoletnega dela domačina, ljudskega ustvarjalca Nanija Poljanca. Razstavljena je v treh tematsko različnih sklopih.

Domoznanska zbirka

Domoznanska zbirka

Odkrijte tematike domoznanske zbirke kot so Foto Tonka, znamenite osebnosti, redki kozarci, Ivan Zagoda in ostali predmeti vezani na zgodovino Rogaške.
Več
Kraljeva zbirka

Kraljeva zbirka

Oglejte si eksponate vezane na kraljevino SHS in Kraljevino Jugoslavijo, s poudarkom na družino Karađorđević.
Več
Filografska zbirka

Filografska zbirka

V tej zbirki lahko občudujemo različne dokumente, fotografije, in osebne predmete znamenitih osebnosti, ki so zaznamovale preteklost Rogaške.
Več

Nani Poljanec

Slatinčan Aleksander S. Jurkovič (znan pod svojim ustvarjalnim imenom Nani Poljanec), ljudski ustvarjalec (1968 – 2069), je že od leta 1988 večplastni ustvarjalec in organizator kulturno – umetniških projektov v kraju. Je ljubiteljski muzelec, snovalec in lastnik treh omenjenih zbirk, ki pod oznako “Domoznanska zirka” predstavlja tri zbirke Ljudskega muzeja Rogaška Slatina, ki štejejo cca. 3. 000 eksponatov in se nahajajo v Muzeju Anin dvor od 21. septembra 2012.

Njegov prvi projekt sega v leto 2005, zaradi velikega zanimanja pa so sledili večji projekti tako  doma kot v tujini. Med njimi je najpomembnejše sodelovanje z Občino Rogaška Slatina, kjer je postavil na ogled svojo privatno bogato zbirko eksponatov Ljudskega muzeja Rogaška Slatina v želji, da si jo ogleda čim več obiskovalcev. Občina je na čelu z županom mag. Brankom Kidričem ideji resno prisluhnila in se odločila za medsebojno sodelovanje. Tako je zbirka prejela primerno opremljene prostore na najvišjem nivoju, občina pa je s tem dobila vzajemno korist – nadvse zanimivo in neprecenljivo zbirko za daljše obdobje.