Filografska zbirka

Zbirke Domoznanska zbirka Filografska zbirka

Filografija je veda o zbirateljstvu podpisov - avtogramov. V tej zbirki lahko občudujemo različne dokumente, fotografije, pisma, in celo osebne predmete znamenitih osebnosti, ki so tako ali drugače označile našo preteklo zgodovino in ustvarjajo današnjo. Zbirka je zanimiva, ker njen lastnik in avtor ne razmejuje raznih osebnosti z ločnicami, ki smo jih vajeni v ostalih razstaviščih. In tudi zato, ker je tako široko zastavljena, da je zanimiva in všečna različnim generacijam in gostom zdravilišča, ki prihajajo iz različnih krajev sveta.

Poljanec je leta 2008 izdal tudi prvo knjigo iz tega področja v zgodovini Slovenije; Filografska zbirka Ljudsksega muzej Rogaška Slatina.

FENOMEN MILENKOVIĆ

Stefan Milenković, eden najbolj znanih violinistov bivše Jugoslavije, je posnel LP ploščo s Slovenskim simfoničnim orkestrom. V zbirki lahko vidimo to ploščo z njegovim podpisom, njegov prvi frak in njegovo violino.

CVETJE V JESENI

V zbirki je tudi bluza, ki jo je kultna slovenska igralka Milena Zupančič, kot Meta Presečnik nosila v filmu Cvetje v jeseni. Zraven je še pisno posvetilo, kjer Milena zapiše, da je bluzo hranila celih 34 let, zdaj pa jo prepušča v last Ljudskega muzeja.

VLOŽNINE 2069

Vložnine 2069 je instalacija, ki jo je Nani Poljanec izdelal ob 30 letnici svojega delovanja v oktobru 2018 in žanje veliko zanimanje obiskovalcev.  Naslov “Vložimo tudi nevložljivo” nam pove, da so v raznih tekočinah v steklenih kozarcih vloženi razni spomini iz otroštva avtorja, satire, veseli in žalostni trenutki. Posebna tema instalacije so vložena očala številnih umetnikov, ki so skoznje gledali in ustvarjali.

ZBIRATELJSKI BISERI

V zbirki lahko vidimo tudi originalne podpise umetnikov, igralcev, športnikov, politikov, kozmonavtov: Yurija Gagarina, Ivana Cankarja, Leona Štuklja, Zdenka Kalina, Franja Malgaja, Alexandra Girardija, Josipa Broza, Dražena Petroviča, Svetozarja Gligorića, Eve Ras, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Đorđa Živadinovića Grgurja, Radka Poliča, Polone Vetrih, Blaža Švaba, Ernesta Klančnika, Queen, Davida Bowia, Ermina Tkalca, Romana Uranjeka, Matija Krečiča, Aleša Boroša, Slatinskih legend  in številnih drugih.

Galerija