Domoznanska zbirka

Zbirke Domoznanska zbirka Domoznanska zbirka

Zbirka je razstavljena na daljšem hodniku in je karikirana replika znamenite zgradbe pokritega sprehajališča »Wandelbahn«, ki je bil namenjen za sprehode gostov v primeru dežja. Strop je rahlo obokan, v stilu prodajaln pa je postavljenih 7 vitrin, kjer se nahajajo razne zbirke vezane na Rogaško Slatino.

FOTO TONKA

Zbirka legendarne mojstrice fotografije Antonije Kulčar Prut – Tonko ali krajše Foto Tonka, ki je veliko prispevala k temu, da so se ohranili številni posnetki Rogaške Slatine iz sredine prejšnjega stoletja. Leta 1930 je postala Kraljevi dvorni fotograf dinastije Karađorđević, bila je mojstrica portretne in akt fotografije. Delovala je v Varaždinu, Zagrebu in Rogaški Slatini.

MINERALNA VODA

Razstavljene so stare steklenice mineralnih vod, najstarejše med njimi so izdelana iz gline, v katerih so dunajski lekarnarji transportirali zdravilno vodo iz Rogaške Slatine na Dunajske dvore.

V zbirki najdemo tudi steklenico iz glažute Jelovec pod Bočem iz prve polovice 19. stoletja, razne reklamne kozarce, etikete ter stare reklame vod: Tempel, Stirya in Donat mg.

ZNAMENITE OSEBNOSTI

Rogaško Slatino je obiskalo veliko število znamenitih osebnosti. Med njimi naj bi bila »incognito« sama cesarica Marija Terezija, Kaiser Franc Jožef, Kralj Aleksander I., Ivo Andrić, Knez Mihajlo Obrenović, Josip Strossmayer in drugi.

ZNAMENITI IN REDKI KOZARCI

Zbirka zajema preko 100 redkih in dragocenih kozarcev, ki so bili izdelani v okoliških glažutah in ostalih priznanih delavnicah med 1845 in 1927. Te kozarce krasijo poslikave in mojstrske gravure vrelcev mineralnih vod in takratnih zgradb. Več lepih kozarcev v zbirki pa je bilo izdelanih v Steklarni Rogaška, ki je začela delovati leta 1927, kakor tudi Steklarski šoli od leta 1947.

KNJIGE ROGAŠKE SLATINE

Nekatere med njimi so promocijske narave, ostale so strokovne, splošne, slikovne, najdemo celo zgodbe, napisane na temo Rogaške Slatine. 

ČEVLJARSKI MOJSTER IVAN ZAGODA

V Vandelbahnu  je deloval tudi čevljarski mojster in v eni izmed vitrin je na ogled originalno orodje, obrtniško in mojstrsko spričevalo in celo potni list z originalnim podpisom čevljarskega mojstra Ivana Zagode. 

Ta zgodba je namenjena predvsem mlajšim obiskovalcem Muzeja Anin dvor, da spoznajo poklic čevljarja, ki počasi tone v pozabo.

PROSPEKTI, NAČRTI, PREDMETI...

Zbirka zajema različne eksponate, ki so direktno tako ali drugače vezani na Rogaško Slatino. Zanimive so pločevinaste škatle V. Bizjaka, načrt štedilnika za gretje mleka iz leta 1853, ročno izrisana skica vzorca »Aleksander«, opeka znamenitega odprtega športnega kopališča, opeka dimnika slatinske toplarne, kos najstarejšega hrasta izpred restavracije Sonce, stari prospekti in razglednice ter celo kos laporja iz najglobljega gabarita izkopa Aninega dvora.