Kraljeva zbirka

Zbirke Domoznanska zbirka Kraljeva zbirka

V vitrinah in na stenah se nahajajo eksponati vezani na kraljevino SHS in Kraljevino Jugoslavijo, oz. na obdobje  od 1918 do konca druge svetovne vojne 1945, katerega del je tudi slovenska zgodovina.

PISMA JUGOSLOVANSKIH KRALJEV

Zajema originalna pisma in dokumente kraljev, kraljic, princes in princev Karađorđević: kneza Aleksandra, Petra I., Aleksandra I., kraljice Marije, Petra II., kraljice Aleksandre, princa Andreja, princa Tomislava in celo pismo Nikole Tesle v katerm opisuje smrt kralja Aleksandra I. Biser zbirke pa je zagotovo politični testament zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. iz leta 1943, pisan v Londonu. 

KRALJEVA VINA

Velika reariteta Kraljeve zbirke je polna buteljka vina, prve polnitve iz leta 1931, Kraljeve kleti na Oplencu, ki se nahaja v srcu Šumadije v kraju Topola v Srbiji.

FOTOGRAFIJE, DOKUMENTI, PREDMETI

V zbirki najdemo več osebnih predmetov kraljeve družine Karađorđević, ki nosijo posebno vrednost in dušo: frak princa Andreja, cigaretnico Petra II., ročno izpisan jedilnik za mesec januar 1930 za kraljico Marijo .. velika posebnost je zbirka več kot 20 fotografij z lastnoročnimi podpisi kraljeve družine, ki je prava redkost. 

Kralj Aleksander I. Karađorđević

Nasta Rojc, 17. 6. 1931, olje na platnu, 51 x 48 cm

REDKE OZNAKE, PLAKETE, URE IN NAKIT

V zbirki najdemo razne redke oznake: sokolov, skavtov, smučarskih enot .. oficirske ure, kovance in bankovce, kakor tudi manšetne gumbe, ki jih je kralj Peter II. podaril ožjemu krogu sodelavcev.

Mladoletni kralj Peter II. Karađorđević

Ivanka Bukovac, 1936, olje na platnu, 65 x 85 cm